вторник, декември 16, 2008

Футболист от А група ИЛИ прехвалена звезда в чуждо първенство - кой ще стане Футболист на годината?!!!

Възможно ли е Футболист на годината за 2008 в България да спечели футболист от родния ни шампионат, а не някой наш играч зад граница? Ние от СПОРТНО мислим, че е възможно и се надяваме това да е така! Ние радуваме за повишаване класата на родната ни А група и качеството на българския футбол. Така, за последно през 2001 г., когато футболист от родната А група изпревари "чужденците" (Георги Иванов - Гонзо с неговия Левски София), 2008 може да се окаже следващата година, в която играч от нашата мила родна А група печели този приз, изпреварвайки наша звезда, подвизаваща се в чужбина.

Във връзка с тази тема, екипът на СПОРТНО провежда своя анкета, която може да посетите в оставащите 5 дни. И все пак, ако все още не сте решили кой заслужава да спечели приза Футболист на годината, ние ви предоставяме нашите аргументи за най-заслужилите да се наредят сред призовия елит на страната ни ("за" и "против" за най-вероятните победители в класацията).

Димитър Бербатов.

Един от най-сериозните претенденти. Четирикратен носител на отличието досега (2002, 2004, 2005 като футболист на Леверкузен и 2007 като играч на Тотнъм). Гледайки изцяло в игрови план 2008-ма не бе една от успешните години на Митко. Все пак успя да осъществи така желания трансфер в Манчестър Юнайтед на стойност 30 милиона лири. Слаби игри за националния и не много убедителни изяви за Манчестър (едва ли за отбор от този ранг са достатъчни само 2 гола на Олборг, 2 на Селтик от засада и 2 в Премиърлийг). А този път едва ли сините му очи и зализан перчем ще му помогнат да завоюва приза за Футболист на годината 2008.

Благой Георгиев.

Безспорно изпраща 2008-ма година със силни изяви - както за националният отбор (където бе единственият полеви играч на ниво в злополучните до този момент квалификации и разбира се резила срещу Сърбия (6:1)), както и за клубния - Славия, където се върна за половин сезон, заради феновете на белите, заради това, че искаше да помогне на отбора, който му е дал нещо в миналото и за да го използва като трамплин за трансфер в Германия или Италия. Трябва да се отчете още факта, че футболният ни талант не се страхуваше от жълтите картони на съдиите след вкаран гол и свалена тениска, за да засвидетелства благодарността си към Исус Христос, единствения и жив Господ, в който вярваме всички от малкия екип на блога. Нашият вот за Футболист на годината безспорно отива за Благой Георгиев.

Георги Петков.

Незаменим за Левски и много ценен за националния тим, пазарджишкият страж прави всичко възможно и невъзможно да спаси отбора, за който пази. До голяма степен има заслуги за трите точки, които има националният ни отбор (в 3 хикса: 0:0 с Италия, 0:0 с Грузия и 2:2 с Черна гора). В злополучната контрола със сърбите спаси 2 дузпи на отказващия се Милошевич и тотално го отказа от футбола :) Той, за жалост, не му остана длъжен и после намуши 2 попадения, които не бяха, разбира се, по вина на Гошо, но ако не беше Петков, да бяхме паднали с хандбален резултат. Силни мачове за Левски, които гарантираха на отбора първото място след есенния дял (отборът има допуснати едва 7 гола от 15 мача и не всички от тях са вкарани на Петков). Екипът ни обаче припомня, че за последен път, когато вратар спечели отличието Футболист на годината, бе през далечната 1986, когато призът спечели тогавашният вратар на Левски София - Борислав Михайлов.

Мартин Кушев.

Странно защо, незабелязан от Пламен Марков, футболистът на Амкар редовно огорчава противниковите вратари. Троянецът не се отказва лесно и макар и без повиквателна за А отбора, е сред най-резултатните български нападатели по света. С това си и заслужи мястото да бъде сред отговорите на анкетата на СПОРТНО за Футболист на годината.

Георги Иванов - Гонзо.

Нападателят на Левски се завърна в любимия си отбор през лятото и след обещаващи игри в контролите дойде разочарованието в Европа и през първите няколко кръга на А група. След това разбира се Гонзо не пропусна да огорчи за пореден път ЦСКА, като се превърна в топ-реализатор във "вечното дерби", отбелязвайки 15-я си гол срещу ЦСКА. Нови силни мачове и още 5 гола в 4 мача, го наредиха сред водещите голмайстори на А група с 6 попадения (известно е, че водач в това класиране с 8 гола е 34-годишният халф на Локо Мездра Илия Илиев). Победител в класацията за най-добър футболист през 2000 и 2001 г., Георги Иванов за пореден път показа, че е голям играч и гоям мъж. Едва ли ще е сред сериозните претенденти за приза тази година, но екипът на СПОРТНО отчита всички обстоятелства и нарежда Георги Иванов сред един от своите отговори в анкетата.

Александър Александър - Кривия

Александър Александров - Алекс, по-известен на всички като Кривия, спечелил приза през 1999 г., въпреки годините, не се отказва да играе футбол на едно доста високо ниво и да бъде двигател на отбора си. С постоянство показва силни игри за отбора си в А група, а също и в УЕФА, доколкото стигнаха възможностите на Черно Море, които бяха близо до отстраняването на Щутгарт и определено най-достойно представилият се български отбор в УЕФА тази година. Вкара гол от 45 метра на Макаби Нетаня за победата с 2:0 в София и отчая треньора на гостите Лотар Матеус. Също един по-скоро не много вероятен претендент за отличието Футболист на годината, но със заслужена номинация от нашия екип.

Друг.

Не може да не бъдем изненадани, ако някой друг футболист спечели приза Футболист на годината. Вярно е, че имаме и други добри футболисти, но до голяма степен, нещо им е попречило да бъдат сред изброените от СПОРТНО имена -
на Мартин Петров и Валери Божинов - контузии;
на Стилиян Петров - неубедителните изяви;
на Валери Домовчийски - все още негласуваното пълно доверие от страна на треньора;
на Димитър Рангелов - проблемите му със съотборниците в Енерги;
на някой по-добър футболист на ЦСКА - кризата в отбора и неучастието в Европа.
Екипът ни не изключва възможността друг футболист да спечели приза, но я определя като малко вероятна.

Искрено се надяваме тази година да станем свидетели на това футболист от родното първенство да задмине прехвалените ни звезди от чужбина, както беше за последно през 2001. Ще се радваме да дадете своя вот в нашата малка анкета, а съвсем скоро ще разберем и официалния победител от надпреварата за Футболист на годината за 2008.



Първия Български Бутон за споделяне

Кой ни чете?