четвъртък, февруари 12, 2009

Голям, брилянтен, гениален Григор Димитров губи повече от достойно от Надал след 7:5, 3:6, 6:2

В мач, игран на централния корт в Ротердам от веригата АТП, днес в 20:30 българско време започна сблъсъка между световния №1 Рафаел Надал (в синьо-бял екип Nike) и участващия с уайлд кард 17-годишен българин Григор Димитров (жълто-черно-бял екип Adidas). Завърши към 23:10 с трудна победа за световния №1 с 2:1 сета след наистина изключителна игра от страна на Гришо.
Подобно на мача си срещу чеха Бердих от 1-ви кръг, Григор Димитров загуби първия сет. Още в 1-вия гейм бе пробит от Надал (1-0 за Надал), след това испанецът си взе сервис-гейма и резултатът стана 2-0. Гришо намали за 2-1, Надал направи 3-1, Гришо намали за 3-2, Надал спечели за 4-2. И тук почна възхода на Гришо. Спечели за 4-3. После проби Надал за 4-4. Спечели сервис-гейма на 0 за 5-4. Но Надал показа, че неслучайно е №1 и в крайна сметка затвори сета със 7-5. Нашенецът имаше едва 48 % успеваемост на 1-вия сервиз, за разлика от Надал (58 %). Гришо допусна и 4 двойни грешки срещу 0 на Надал. 17-годишният роден талант успя да направи 4 аса през този сет срещу 2 на Надал. Брилянтни разигравания не липсваха и Гришо остави отлични впечатления с играта си. След 1:01 часа 1-0 за Надал.
Втори сет. Сервиз за нашенеца. Гришо повежда с 30-0 и след два аса печели гейма. 1-0 за българина! Надал печели за 1-1, но не и без да положи усилия, като нашенецът прави всичко възможно, за да го затрудни максимално. Григор сервира и печели следващия гейм за 2-1 след чудесно излизане на мрежата. С много прецизни отигравания Надал печели на 15 следващия гейм за 2-2. След брилянтно късо отиграване Гришо печели точката за 30:15, прави 40:15 и забива ас за 3-2. Надал печели за 3-3, но може да се каже, че беше максимално затруднен от Гришо. Сервис-гейм за Григор. След като повежда с 30-0, чудесен минаващ удар от страна на Надал и след това грешка на Гришо правят резултата 30-30. Ас за нашенеца и след чудесно пусната къса топка в следващото разиграване от Гришо, която Надал все пак стигна, последва изумителен плонж на нашенеца, за да затвори гейма за 4-3.

Сервис-гейм за Надал. Гришо повежда с 30-0. След агресивно отиграване на Надал и грешка на Гришо резултатът става 30-30. Много мощен сервис на Надал, но чудесен минаващ удар за Григор и 40-30, аут за Надал и 5-3 за Гришо. ПЪРВИЯТ ПРОБИВ ВЪВ ВТОРИЯ СЕТ Е ФАКТ. Гришо сервира за спечелване на сета. Чудесна игра на Григор Димитров, Надал се защитава по всякакви възможни начини, но Гриши печели, 6-3 гейма. Резултат 1:1 сета. 77 % за Гришо от първия сервис (62 % за Надал), 5 аса на 0 за нашенеца и 0 двойни грешки за Гришо срещу 1 на Надал.
Започва третия последен сет. Надал сервира и печели за 1-0. Сервис-гейм за Григор. Печели на 0 и прави резултата 1:1. Надал сервира и печели за 2:1. Отхапва си банан и пийва водица, защото знае, че ще му е трудно срещу сервиса на нашенеца. Надал максимално затруднява Гришо, но вади топката в аут и 15:0 за Гришо. Мрежа за Надал и 30:0. Двойна грешка за Гришо, но отново аут на Надал и 40:15. Нов аут и победа за Гришо в гейма, 2-2. Надал гледа отчаяно! Сервира и играе крайно агресивно, излиза на мрежата и удря волета, нашият роден талант много го затруднява! Надал се поти... 15-30 за Гришо! 30-30. Брилянтно отиграване на Димитров по правата повежда с 40-30, възможност за пробив за 17-годишния. Много трудно Надал изравнява за 40:40. Advantage - Димитров. Малшанс, мрежа за нашия и нов дюс. Страхотна комбинация от удари (сякаш играят шах), advantage - Надал. Аут и гейм за Надал. Все още няма пробив. 3-2 за Надал. За съжаление, пробив за Надал и 4:2. Сервис-гейм за Надал. След няколко дюса, повече от достоен Григор Димитров губи сервис-гейма на Надал, 5-2. Личи си, че нашето момче изпитва болки в левия крак. Сервис-гейм за Гришо, който прави серия от грешки, но дава всичко от себе си. Публиката го аплодира. В крайна сметка Надал отново пробива и печели гейма с 6:2 и мача с 2:1.

НЕВЕРОЯТЕН МАЧ, изпълнен с много емоции и гениални отигравания за Гришо, почувствал какво е да играеш срещу №1 в света, затрудни максимално Рафа и беше много близо до невероятна сензация. След 2:25 часа Надал победи с 2:1 сета.



Първия Български Бутон за споделяне

Григор Димитров победи Томаш Бердих, чака Рафаел Надал във втория кръг

Българското чудо в тениса с име Григор Димитров победи в 1-вия кръг на турнира в Мастър сериите в Ротердам никак небезизвестния чешки тенесист Томаш Бердих, който в момента е №23 в Световната ранглиста. За сравнение българинът заема 490-та позиция. Нашето момче спечели мача с 4:6, 6:3, 6:4 и се класира за втория кръг, където го чака не кой да е, а световният №1 в Ранглистата Рафаел Надал (който по-рано днес отстрани италианеца Симоне Болели в труден за него също 3-сетов двубой). С победата над Бердих Григор Димитров за първи път премина във втори кръг на турнир на АТП, с което заработи 45 точки за световната ранглиста и 14 550 евро. Междувременно, световният №1 в тениса се изказа ласкаво за нашия роден талант (който е победител при юношите на Уимбълдън и US Open за юноши).
Думите на Надал по адрес на Григор Димитров:
"Той е голям талант и много млад. Знам за Димитров, защото сме тренирали заедно в Мадрид. Притежава страхотно самочувствие и самоувереност. Ще бъде много мотивиран срещу мен. Ще ми бъде трудно, но ще дам най-доброто".



Първия Български Бутон за споделяне

Кой ни чете?